Az első döntőbeli győzelem

Egy végletekig kiélezett meccsen szerezte meg első döntőbeli győzelmét a Jegesmedvék csapata, így meghosszabbították a párharcot.

Az Erste Liga döntőjének legnagyobb kérdése az volt, hogy be tudja-e söpörni a bajnoki címet a MAC, vagy a Jegesmedvék meghosszabbítják a párharcot? A tét nagyságának megfelelően indult a meccs, amelynek első négy percében azonban csak mezőnyjáték folyt, egyik kapusnak sem kellett védenie. Ezt a helyzetet törte meg az első emberelőny, amelyet a Jegesmedvék kaptak. Ezt azonban nem tudták kihasználni, bár Vas lövése a kapuvason csattant. Teljes létszámban ismét nagy iramú játékot produkáltat a csapatok, és ekkor már kisebb helyzeteket is láthattunk. A játékrész derekán a MAC diktálta a tempót, többet támadtak, és Adorjánnak jóval több munkája volt. A 11. percben fokozhatták a nyomást a vendégek, mert emberelőnybe kerültek, de ők is csak egy veszélyes lehetőségig jutottak. Rögtön ezután ismét a miskolciak tehettek próbát a speciális játékukkal, de ezúttal sem volt ebben átütő erő. Kicsit visszaesett az iram, és ismét többet pattogott a korong a pálya belső részein. Az utolsó percekben újra a vendégek töltöttek több időt a támadó harmadban, de Adorján megakadályozta, hogy ezt góllá konvertálják.

A második harmad első perceiben futószalagon jöttek a helyzetek, az egyik oldalon Brown és Dansereau, a másikon Sakaris és Magosi puskázott el egyet-egyet. Fokozták a tempót a felek, ettől élvezetesebb lett a meccs, kevesebb az üresjárat. A játékosok nagyon önfeláldozóan vetették magukat a küzdelembe, így nagyon sok blokkot, bevetődést láthattunk. Mindkét csapatban benne volt gólt, ám a kapusok parádéztak. A 29. percben megszerezte a vezetést a vendégek. Klempa a saját harmadában lopta le a korongot ellenfele botjáról, 2 az 1 ellen vihették azt Dansereauval, de nem passzolt, inkább kilőtte a hosszú felső sarkot (0-1). Gyorsan jött a válasz, bő egy perc múlva Kulmala a palánk mellől lopta befelé a távolságot, majd a rövid sarokba lőtt (1-1). A 32. percben Miskolczi lövése a felső vasról vágódott ki. Rögtön ezután újra a Jegesmedvék játszhattak előnyben, de Bálizs hatalmas védésekkel adott tartást csapatának. A 36. percben emberhátrányban szerzett vezetést a címvédő: egy kontra végén Magosi közeli lövése átcsorgott Bálizson, majd a gólvonalon (2-1). Az utolsó két percben a MAC játszhatott előnyben, de hiába voltak nagy helyzeteik, Adorján mindent védett.

A harmadik játékrészből fél perc telt tel, amikor Galanisz szólóban léphetett ki, de Bálizs bravúrosan védett. Hatalmas tempójú ide-oda játék alakult ki, a kapusok egy pillanatra sem pihenhettek, folyamatosan akadt dolguk. Éppen emiatt izgalmakban nem volt hiány, nehéz lett volna megjósolni, mi lesz a vége. A MAC nagyobb sebességbe kapcsolt, növelték a lövésszámot, és a forgalmat a miskolci kapu előtt. A Jegesmedvék felvették a fordulatszámot, így az ő támadásaikban is benne volt a veszély. Az idő előre haladtával fölényt harcoltak ki a vendégek, de hiába lőttek szinte minden szögből, Adorjánon nem találták a fogást. Az 57. percben Bodó harcolta be magát a kapu elé, de lövését bravúrosan védte Adorján. Az utolsó percben még emberelőnybe kerültek a Jegesmedvék, ennek ellenére Bálizs lement, Majoross Gergely pedig időt kért. A mérkőzés sorsa végérvényesen 17 másodperccel a vége előtt dőlt el, amikor Galanisz üres kapus gólt lőtt (3-1). A találat után a játékvezetők három budapesti játékost állítottak ki, és kettős előnyben két másodperccel a vége előtt Sakaris is betalált (4-1).

Az Erste Liga döntőjének négy nyert mérkőzésig tartó állása 3–1 a MAC javára.

DVTK Jegesmedvék – MAC Budapest
3-1 (0-0, 2-1, 2-0)
Miskolci jégcsarnok 1925 néző

V: Kincses, Soós, Muzsik, Kis-Király
Gól: Kulmala, Magosi, Galanisz, Sakaris ill., Klempa

Kiállítás: 8 perc illetve 28 perc
DVTK Jegesmedvék: Adorján – Rusk, Rantanen, Hajós, Galanisz, Pavuk, Láda, Ritó, Vas, Tóth A., Albert, Joe, Köllő, Leppanen, Berta, Vojtkó, Tóth G., Miskolczi, Sakaris, Magosi, Kulmala, Kiss(k). Edző: Mikael Tisell.
MAC Budapest: Bálizs – Cunningham, Dudas, Klempa, Somogyi, Orban, Brown, Nagy K., Pozsgai, Tóth G., Tóth R., Dansereau, Terbócs, Majoross, Mansson, Molnár, Keresztury, Kovács, Garát, Vokla, Bodó, Arany(k). Edző: Majoross Gergely.

Mikael Tisell: - Az első harmad volt a legszorosabb, a másodikban azonban fel tudtuk gyorsítani a játékunkat, és onnantól volt jó a meccsünk. Nagyon szoros mérkőzés volt, apróságok döntöttek, jó volt az emberelőnyös játékunk, és ezt a magunk javára tudtuk fordítani. Most a következő feladatunk a szombati budapesti mérkőzés megnyerése.

Majoross Gergely: - Jó playoff meccs volt, magas színvonalú, igazi parázs csata. A döntő négy mérkőzéséből ezen volt a legnagyobb a dominanciánk. A mérkőzés előtt egy győzelemre voltunk a bajnoki címtől, és egyre vagyunk most is. Sokat nem kell változtatnunk szombatig, talán csak kisebb finomításra lesz szükség, ezt majd az elemzések után kidolgozzuk.

(Fotó: Tóth Balázs)

Comments are closed.