Előny a MAC-nál

Elkezdődött az Erste Liga döntője, és a MAC hazai jégen be is húzta az első meccset.

A ligadöntők történetében immár harmadszor feszül egymásnak a Jegesmedvék és a MAC csapata, ám az első mérkőzés elején visszafogottan kezdtek a csapatok. A tét nagysága érződött a játékon, hiszen sok hiba csúszott a passzokba, a korongkezelésbe mindkét oldalon. Az első kiállításra a 6. percig kellett várni, amikor egy veszélyes hazai helyzetnél Rusk szándékosan lökte el a kapuját. A fórt végül elég simán kihúzta a Miskolc. Teljes létszámban folytatódott a kicsit óvatos játék, ráadásul a csapatok nagyon jól megszervezték a védekezésüket, így kevés helyzet alakult ki a két kapu előtt. A 11. percben Vas adott középre és az egyik védő korcsolyájáról a korong csaknem a hazai kapuba pattant. Az idő előre haladtával egyre veszélyesebbek lettek a támadások, amelyekből ekkor a vendégeknek volt több. A Jegesmedvék első emberelőnye a 16. percben jött el, volt több nagy lehetőségük, de Bálizs mindent védett. Másfél perccel a vége előtt Brown oldalról, lehetetlen szögből kapura húzta a korongot, az Klempa elé került, az ő lövését viszont hatalmas bravúrral védte Adorján. Fél perccel később azonban már ő is tehetetlen volt. A buli után a kék vonalon helyezkedő Garáthoz került a korong, lövése után pörgött, pattogott a pakk, és így vágódott a miskolci kapuba (1-0). Nem sokkal később Somogyi távoli lövése a felső vasról pattant a mezőnybe. Másodpercekkel később ismét a hazai szurkolók ugorhattak talpra: Nagy Krisztián az alapvonal mögött csapott bele a korongba, amely Adorján lábáról vágódott a gólvonal mögé (2-0).

A második harmadot nagyobb lendülettel kezdték a csapatok, ami nemsokára egy páros kiállításhoz vezetett, így két percig 4 a 4 ellen játszhattak a felek igen intenzíven, de eredmény nélkül. A 26. percben növelte előnyét a MAC. Mansson korcsolyázta körbe a támadó harmadot, nem tudták elvenni tőle a korongot, a kék vonal közeléből lőtt, és a pakk a kapu előtt tornyosuló embertömeg rései között sűvített a hálóba (3-0). A Jegesmedvéket egy kicsit megzavarta a gól, kellett pár perc, amíg ismét felpörögtek. A játékrész derekán több cserét is megnyomtak a miskolciak, ki is alakították a helyzeteiket, de Bálizs hatalmas védésekkel tartotta csapatát. A 32. percben egy lövés kijött a hazai hálőőrről, Leppanen az üres kapura bombázott, de Bálizs hihetetlen mozdulattal visszért és hárított. Ezt követően a MAC percei következtek, ám Adorjánon ekkor nem találtak fogást. A 35. percben szépítettek a Jegesmedvék: Pavuk centerezését az egyedül maradt Kulmala lőtte közelről a kapuba (3-1). Megélénkült a meccs, a Miskolc megérezte a vérszagot: támadásaikban több lett a veszély, de Bálizs magabiztosan tartotta a frontot a gólvonal előtt. Keményedett a játék, több lett a paprikás párharc, a kisebb-nagyobb kakaskodás, egyre inkább döntő lett a döntő.

A harmadik játékrészben a vendégek neki estek a MAC-nak, a 42. percben egy gyors miskolci kontra végén Bálizsnak másodperceken belül két óriási védést is be kellett mutatnia. Egy perc múlva egy gólra jöttek fel a Jegesmedvék: Galanisz fűzte át a védőjét, majd fonákkal „bebőrözte” Bálizst (3-2). Ezúttal a MAC-nak volt szüksége egy kis időre a gól után, mire ismét veszélyeztetni tudták Adorján kapuját. A harmad derekán a Jegesmedvék kerültek fölénybe, Bálizsnak ekkor folyamatosan akadt munkája. A MAC hosszú percek után tudott kijönni a szorításból, és az 52. percben Somogyi közelről meglőtte második kapuvasát. Két perccel később Garát és Vas akaszkodott össze, így újabb 4 a 4 elleni játék jöhetett, emlékezetes momentum nélkül. Bő két perccel a vége előtt Joe került óriási helyzetbe, de fél méterről az üres kapu mellé lőtt. Már csak 1.46 volt hátra, amikor Mikael Tisell időt kért, és levitte kapusát. Több nagy Bálizs védés után kisebb bunyó alakult ki a hazai kapu előtt, amelynek végén újabb páros büntetés jött. A buli után megléphetett a MAC, de Brown a kapuvasat lőtte telibe. A meccs tíz másodperc múlva dőlt el, Klempa az üres kapuba helyezett (4-2).

Az Erste Liga döntőjének négy nyert mérkőzésig tartó állása 1–0 a MAC javára.

MAC Budapest – DVTK Jegesmedvék
4-2 (2-0, 1-1, 1-1)
Tüskecsarnok 1800 néző

V: Babic, Kincses, Soltész, Kis-Király
Gól: Garát, Nagy K., Mansson, Klempa ill., Kulmala, Galanisz

Kiállítás: 10 perc illetve 8 perc
DVTK Jegesmedvék: Adorján – Rusk, Rantanen, Hajós, Galanisz, Pavuk, Láda, Ritó, Vas, Tóth A., Albert, Joe, Köllő, Leppanen, Berta, Vojtkó, Tóth G., Miskolczi, Sakaris, Magosi, Kulmala, Kiss(k). Edző: Mikael Tisell.
MAC Budapest: Bálizs – Cunningham, Macaulay, Dudas, Klempa, Somogyi, Orban, Brown, Nagy K., Pozsgai, Tóth G., Tóth R., Dansereau, Terbócs, Majoross, Mansson, Keresztury, Kovács, Garát, Vokla, Bodó, Arany(k). Edző: Majoross Gergely.

Mikael Tisell: - Balszerencsés perccel zárult az első harmad, ami döntőnek bizonyult. Akkor úgy pattant a korong, ahogy a MAC-nak volt jó, és ezt ki is használták. Utána erősen bele álltunk a meccsbe, közel voltunk az egyenlítéshez, de végül ez nem sikerült. Nincs miért bánkódnunk, holnap visszajövünk és nyerni fogunk.

Majoross Gergely: - Nem voltunk olyan koncentráltak, mint kellett volna, a játékfelfogásunkban akadtak elemek, amelyeken javítanunk kell. Különösen a harmadik harmadik első tíz percében nem találtuk a játékunkat, ám utána megleltük az utat a helyes irányba. Most az a legfontosabb feladatunk, hogy a játékunkat még hatékonyabbá tegyük az ellenfélhez képest. Ma a mi nevünk mellé került egy vonás, de holnap egy új mérkőzés kezdődik.

(Fotó: MAC Facebook)

Comments are closed.