Hátrány volt az emberelőny

Nagy iramú, rendkívül izgalmas meccset hozott a döntő második mérkőzése, amelyet a MAC kétgólos hátrányból fordítva, három(!) emberhátrányos gólt ütve nyert meg, így megőrizték pályaelőnyüket. Folytatás kedden Miskolcon.

Az Erste Liga döntőjének második mérkőzésén a péntekihez képest a MAC-ból Macaulay sérülés (agyrázkódás), a Jegesmedvéktől pedig az őt szabálytalanul leütköző Magosi eltiltás miatt hiányzott. A csapatok nagyobb lendülettel kezdtek, mint egy nappal korábban, egy perc elteltével a MAC már vezethetett egy 2 az 1 elleni támadást, de Orban végül lőni sem tudott. A következő percekben inkább a mezőnyjáték dominált, a kapuk alig forogtak veszélyben. A 7. percben gyors egymás után két nagy lövést is védenie kellett Adorjánnak, nem sokkal később pedig Klempa közeli löketét nyomta ki. A harmad közepén a vendéglátók támadtak többet, a miskolciak inkább a gyors kontráikban bízhattak. A 12. percben Tóth Adrián lőhetett felügyelet nélkül, de Bálizs bravúrral hárított. A 16. percben Dansereau szerzett korongot a félpályánál, lövését védte Adorján. Az első emberelőnyt fél perc múlva a Jegesmedvék kapták, amit ki is használtak. A miskolciak kipasszolták a fővárosi védelmet, Galanisz oldalról lőhetett, és a pakk még átfért a csaknem visszaérő Bálizs hóna alatt (0-1). Szűk két perccel a vége előtt ismét előnybe kerültek a vendégek, ám a legnagyobb helyzetet a kékek hagyták ki: Brown szerzett korongot, egyedül lépett ki, a kontrát kísérő Klempához passzolt, ám fonák kísérletét fogta Adorján.

A második harmad elején eredmény nélkül telt el az áthúzódó miskolci előny. Nem sokkal később kapták a következőt a vendégek, de azzal sem tudtak élni. Két perc múlva növelte előnyét a címvédő: Tóth Adrián a támadó kék vonalon szerzett korongot, levitte azt a kapuig, visszapasszolt Galanisznak, aki estében lőtt a kapuba (0-2). A vendégek ekkor nyomás alá tudták helyezni a házigazdát, több helyzetük is akadt, a 28. percben például Vas emelt kapura közelről, de pár centit tévedett. A 29. percben Rusk egymás után kétszer is szabálytalankodott így 2+2 percre ülhetett ki a büntetőpadra. Az első előnyt gyorsan gólra váltotta a MAC: Mansson centerezett a palánk mellől, Somogyi érkezett őrizetlenül a kapu elé és kapásból vágta a korongot a hálóba (1-2). Egymást követték a kiállítások, és ebből a hazaiak jöttek ki jobban, hiszen emberhátrányban egyenlítettek. A 32. percben Nagy Krisztián sprintelt egy kivágott korongért, óriási küzdelemben megszerezte azt a védőtől, és Somogyihoz tudott passzolni. A csatár első lövése kijött Adorjánról, az ismétlése viszont már a hálóban landolt (2-2). A MAC elkapta a fonalat, és egy perc múlva már vezettek: Brown lövése lecsorgott Adorjánról, Klempa pedig egy lépésről nem hibázott (3-2). Egyértelműen felpörgött a meccs, sorra alakultak ki a helyzetek mindkét kapu előtt, a 38. percben Bodó bombája a felső vasról vágódott ki, a lefújás előtt viszont Bálizsnak adódott több munkája.

A harmadik játékrész MAC helyzetekkel kezdődött, majd Kulmala közeli kísérlete halt el Bálizs kesztyűjében. Nagy iramú, hullámzó játék alakult ki, a 44. percben Nagy Krisztián a felső vasat rongálta meg. A MAC nagyon fegyelmezetten védekezett, így a miskolciak nem találtak rajtuk fogást, sőt a hazaiak sokszor elől tudták tartani a korongot hosszabb ideig is. Az 50. percben Orban újabb kapuvasat lőtt, de utána a lendületben lévő ütője Láda arcába csapódott, így újabb miskolci emberelőny következett, a vérző sérülés miatt négy percig. A MAC azonban újabb gólt lőtt emberhátrányban: Brown vihette egyedül a korongot Adorjánra, és két testcsel után fonákkal mattolta is a kapust (4-2). Az előny további részében voltak lehetőségei a miskolci csapatnak, de Bálizs remekül védett. Az 51. percben – még ebben az előnyben – Mikael Tisell időt kért, és lehozta a kapusát, hogy kettős fórban játszhassanak több, mint egy percig. Ez is rosszul sült el, mert 7 másodperccel az előny vége előtt – miskolci korongvesztés után – Mansson a saját harmadából betalált az üres kapuba (5-2). Az utolsó percekben még próbálkoztak a Jegesmedvék, de nem tudtak faragni a hátrányból. A meccs feszültsége három másodperccel a lefújás előtt jött ki a játékosokból egy tömegbunyó képében, ami a dudaszó után is folytatódott, de végül nagy balhé már nem történt.

Az Erste Liga döntőjének négy nyert mérkőzésig tartó állása 2–0 a MAC javára.

MAC Budapest – DVTK Jegesmedvék
5-2 (0-1, 3-1, 2-0)
Tüskecsarnok 1924 néző

V: Soós, Kincses, Muzsik, Váczi
Gól: Somogyi(2), Klempa, Brown, Mansson ill., Galanisz(2)

Kiállítás: 32 perc illetve 26 perc
DVTK Jegesmedvék: Adorján – Rusk, Rantanen, Hajós, Galanisz, Pavuk, Láda, Ritó, Vas, Tóth A., Albert, Joe, Köllő, Leppanen, Berta, Vojtkó, Tóth G., Miskolczi, Sakaris, Kulmala, Kiss(k). Edző: Mikael Tisell.
MAC Budapest: Bálizs – Cunningham, Dudas, Klempa, Somogyi, Orban, Brown, Nagy K., Pozsgai, Tóth G., Tóth R., Dansereau, Terbócs, Mansson, Keresztury, Kovács, Garát, Vokla, Bodó, Arany(k). Edző: Majoross Gergely.

Mikael Tisell: - Úgy gondolom, hogy irányítottuk a mérkőzést addig, amíg megkaptuk az első emberhátrányos gólt. Az felszabadította a MAC játékosait, és egy perc alatt kaptunk újabb gólt. Ezután már nem tudtunk visszajönni, sőt újabb gólokat kaptunk emberelőnyben, és elúszott a meccs.

Majoross Gergely: - Ma nagyon jól játszottunk, néhány elemet változtattunk tegnaphoz képest, amelyeket beváltak. A speciális egységeink jól működtek, de összességében sem hagytunk sok lehetőséget a Miskolcnak. A következő mérkőzés biztosan más lesz, most már arra készülünk.

(Fotó: MAC Facebook)

Comments are closed.