Kétgólos előny a visszavágóra

A Visegrád Kupa döntőjének első meccsén a Jegesmedvék két gólos előnyt szerzett a két hét múlva esedékes visszavágóra.

A döntőjéhez érkezett a Visegrád Kupa, amely egy két fordulós magyar-szlovák párharcot hozott. A vendégek nem aprózták el a kezdés, az első percben két nagy helyzetük volt, a másodiknál a korong alig kerülte el a kaput. A válasz egy percen belül jött Vas lövésének képében, de ez sem akadt be. Az aktív kezdést némileg visszafogottabb percek követték, amikor inkább a mezőnyjáték dominált. Az 5. percben megszerezték a vezetést a Jegesmedvék: Kulmala robogott a félpályától a kapu felé, jól kapta a korongot, amelyet felvarrt a bal felső sarokba (1-0). Ezt követően enyhe fölénybe kerültek a házigazdák, ám mégis a Nyitra lőtt gólt: a 7. percben a szlovák támadók kipasszolták a miskolci védelmet, így a végén Maciknak már csak üres kapuba kellett passzolnia (1-1). A gól egyértelműen a szlovák csapatnak tett jót, a következő cserékben több helyzetet is kidolgoztak, de Adorján a helyén volt. A 12. percben Macik szerzett korongot a felezővonalnál, egyedül vihette azt a miskolci kapura, de lövése célt tévesztett. A meccs első emberelőnye a Nyitráé lett a 13. percben, amelyből viszont a Jegesmedvék jöttek ki jobban: Kulmala ugorhatott ki szólóban, és magabiztosan kilőtte a jobb sarkot (2-1). Teljes létszámban kiegyenlített játék folyt a jégen, előbb a Nyitra szorgoskodott össze három lehetőséget, alaposan megdolgoztatva Adorjánt, majd a miskolciak veszélyeztettek.

A második harmadból 12 másodperc telt el és máris egyenlítettek a vendégek: a középkezdés után a hazaiak a kék vonalnál vesztettek korongot, Macik középre passzolt az egyedül érkező Paulovicnak, aki elfektette Adorjánt és a szabadon maradt kapuba lőtt (2-2). A 24. percben jöhetett a Jegesmedvék első emberelőnye, ami rögtön egy kétperces kettős fór lett. Ebben több nagy helyzet mellett Kulmala a kapuvasat rongálta meg, de a Jegesmedvék végül elszalasztották az óriási lehetőséget. Egy perc múlva a Nyitra próbálhatta ki speciális játékát, ám ekkor a Macik védekeztek jól két percig. A 30. percben Miskolczi lőhetett takarásban, nem túl messziről, de Foltán biztosan védett. Továbbra is remek iramú, élvezetes játékot láthattak a nézők, és egy újabb miskolci előnyt, amelyben azonban nem sikerült igazi gólveszélyt teremteni. A következő percek a kiállításokról szóltak, a csapatok felváltva voltak kénytelenek egy játékost nélkülözni a jégen, és ebben a miskolciak voltak a jobbak. A 38. percben kicsit potyaízű góllal ugyanis újra vezetést szereztek, miután Galanisz oldalról lőtt Foltán és a kapuvas közötti kicsi résen a hálóba (3-2). És Foltán két percen belül ismét „megette” ugyanezt: szinte pontosan arról a helyről, mint Galanisz, Sakaris is betalált (4-2).

Alapos fejmosást kaphattak a nyitrai játékosok, ugyanis a harmadik játékrész elején teljesen beszorították a házigazdákat a saját harmadukba, de ezt a fölényt nem tudták gólra váltani. A Jegesmedvék ebben az időszakban csak egy-egy kontra erejéig szabadultak ki a nyomás alól. Az idő előrehaladtával a vendégek fokozták egy kicsit az iramot, komoly nyomás alá helyezték a magyar bajnokot, de időnként túlbonyolították a játékukat, ha pedig eljutottak lövésig, azt Adorján védte. Az 51. percben nagy helyzetben Sakaris sokat várt, kisodródott és már nem tudott kapura lőni. Keményedett a küzdelem, minden egyes korongért megharcoltak a játékosok, ám közben pörgött az óra, teltek a percek, és továbbra maradt a kétgólos miskolci előny. Két perccel a vége előtt Tóth és Rais bunyója színesítette a meccset, de kiállítás nem lett belőle. Az utolsó bő egy percet fórban játszhatták a Jegesmedvék, ám újabb gól már nem esett.

A Jegesmedvék egy kitűnő mérkőzésen szereztek kétgólos előnyt a Nyitra ellen, és ebben elsősorban a két kapus közötti különbség játszott lényeges szerepet. A harmadik harmad megmutatta, hogy milyen nehéz visszavágó vár a két hét múlva a magyar bajnokra.

DVTK Jegesmedvék – HK Nitra
4-2 (2-1, 2-1, 0-0)
Miskolci jégcsarnok 2010 néző

V: Babic, Váczi,
Gól: Kulmala(2), Galanisz, Sakaris ill., Macik, Paulovic
Kiállítás: 8 perc illetve 20 perc
DVTK Jegesmedvék: Adorján – Ruikka, Rusk, Rantanen, Hajós, Galanisz, Pavuk, Ritó, Vas, Tóth A., Albert, Joe, Köllő, Leppanen, Berta, Vojtkó, Tóth G., Miskolczi, Sakaris, Magosi, Kulmala, Kiss(k). Edző: Mikael Tisell.
HK Nitra: Foltán – Macik, Milam, Rais, Blackwater, Csanyi, Kristof, Ruckay J., Ordzovensky, Pupák, Ruckay H., Mezei, Fominykh, Paulovic, Versteeg, Sille, Korim, Rygl, Rzavsky, Slovak, Laco(k). Edző: Andrej Satura.

Mikael Tisell: - Örülök a győzelemnek, de ez csak három harmadból volt a hatból. Jól kezdtük a mérkőzést, előnyt tudtunk szerezni. A második harmad elejét kicsit elrontottuk, de utána két szép gólt ütöttünk. A harmadikban védekeznünk kellett, de ezt jól megoldottuk. Kemény visszavágóra számítok, de bízom az a sikeres szereplésben.

Comments are closed.