Történet

A miskolci jégkorongsport története 1979 - 2000

A jégkorongsport a világon mindenütt, így Európában, de különösen a tengerentúlon hihetetlenül népszerű és egyre népszerűbb. A játékot gyorsasága, dinamizmusa, látványossága, férfias küzdő jellege miatt a XXI. század sportjának tekintik. E milliókat vonzó és lázban tartó sportág miskolci története 1978-ban kezdődött. A történetben kronológia szerint három egymástól jól elkülöníthető szakaszt különböztethetünk meg.

1978-tól 1990-ig a Miskolci Kinizsi Sportegyesület Jégkorongszakosztálya jegyezte a sportágat, míg 1990-től 1994-ig a Miskolci Hoki Club volt a meghatározó. 1994-től napjainkig a Miskolci Jegesmedve Jégkorong Sportegyesület fémjelzi a miskolci hokit.

Városi összefogással téglajegyek megvásárlásával 1978-ban elkészült a Népkertben az első miskolci műjégpálya. Az év nyarán fejezte be orvosi egyetemi tanulmányait Budapesten Lukács György, aki egyetemi évei alatt a Ferencvárosi TC-nél jégkorongozni tanult és a Testnevelési Főiskolán jégkorong szakedzői képesítést szerzett. Lukács dr. elhatározta, hogy időt és fáradtságot nem kímélve jégkorongcsapatot szervez Miskolcon. Kitartó munkájának eredményeként olyan támogatókra talált, mint a Sportcsarnok akkori igazgatója Menyhért László, a V.T. Sporthivatal vezetője Miklós Emil és a Miskolci Kinizsi elnöke Takács Lajos, aki az egyesületbe a jégkorongszakosztályt felvette. A Magyar Jégkorong Szövetség örömmel fogadta az új szakosztály létrejöttét és a csapatot az újonnan alakult országos bajnokság második vonalába ( OB.II. ) sorolta be.

Lukács dr. és a technikai vezető Tóth Gábor szervezőmunkája eredményeként kialakult a csapat.

1979. december 1-je történelmi dátum a sportág és Miskolc város életében, hiszen ezen a napon az új műjégpályán a lelátón szorongó több, mint kétezres szurkolótábor előtt Schell László az "A" csoportos világbajnoki bírói keret tagja bedobta a korongot. A mérkőzés résztvevői az akkori jégkorong két legnagyobb riválisa, az Újpesti Dózsa és a Ferencváros játékosai voltak.

A bemutató mérkőzés után egyre több fiatal jelentkezett a szakosztálynál. Az első pár év a tanulás és a bajnokságban történő megkapaszkodás jegyében telt el.

A szakmai munka erősítésére baráti kapcsolatok révén Miskolcra érkezett a jó nevű kassai szakember, Bacsó János.

Az 1981/82-es szezonban először igazolt az egyesület olyan jégkorongozót, aki tanulmányai folytatása miatt érkezett Miskolcra. György József, aki a BVSC-ben korongozott korábban, felvételt nyert a Nehézipari Műszaki Egyetemre. Hasonló képpen került a csapathoz az Újpesti Dózsa volt ifjúsági válogatott játékosa Mészáros József. Mészárossal együtt érkezett Inotay Balázs is, akik komoly erősítést jelentettek a Kinizsi számára. Inotay Balázs személye még 2000-ben is meghatározó volt a magyar jégkorongsportban, hiszen ő volt a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke. Büszkék vagyunk arra, hogy a közelmúltig a hoki első embere egy egykori miskolci játékos volt. Az elnök úr különleges figyelemmel kísérte munkánkat és támogatta elképzeléseinket. 1983-tól két fronton is szerepelt az együttes. A magyar bajnokságban és a szlovák területi bajnokságban. Újabb erősítés érkezett a csapathoz, Bíró Ignác személyében. Az Erdélyből áttelepült sportoló tagja volt a román ifjúsági és junior válogatottnak. Ebben az időben a román jégkorong a világ élvonalához tartozott. Bíró Ignác személye hasonlóan meghatározó a miskolci hoki életében, mint dr. Lukács Györgyé, és a mai napig edzője az egyesületnek.

A szlovák bajnokságban megerősödött együttes az 1984/85-ös szezonban sorra nyeri mérkőzéseit az OB.II-ben. A figyelemreméltó eredmények láttán a Miskolci Kinizsi elnöksége 1985-ben a játékosok fejlődése érdekében a csapatot az OB.I-ben indította. A cél az első osztályban történő megkapaszkodás volt, ami sikerült is. Újpestről volt válogatott játékosok érkeztek a klubhoz, akik segítségére voltak a csapatnak ( Rozgonyi György, Zsitva Béla, Gyöngyössi Jenő, Enyedi Ferenc ). Kiegészülve a tehetséges fiatalokkal megfelelő csapatot alkottak. Ezek a fiatalok Szentkuti Tamás, Verba Gábor, Világi László, Juhász Csaba voltak.

Az 1986/87-es szezonban a Magyar Jégkorong Szövetség engedélyezte hét külföldi játékos leigazolását, akik közül mérkőzésenként egyszerre öten játszhattak. Szlovák kapcsolataink révén került a csapathoz Peter Petricsko, Ottó Wintersteiner, Iván Jeszenszky, Libor Wilmon, Katerzsabek László és Róbert, Tomcsik, Matiszkó, Kepics és Szajkó. A hazai játékosokkal együtt olyan gárdát alkottak, amely sikeresen vette fel a harcot a fővárosi nagy csapatokkal is. A népkerti pálya lelátója a mérkőzésekre rendszerint megtelt. Ezekre az évekre vezethető vissza a tervszerű utánpótlás-nevelés beindítása. A játékosedzőként tevékenykedő Bíró Ignác időt és fáradtságot nem kímélve toborozta és tesztelte a fiatalokat. A beindult Korisuliban korcsolyázni tanuló gyerekek közül a tehetségeseket jégkorongozni hívta.
A Miskolci Kinizsi részt vett utánpótlás csapataival az "úttörő" és az "ifjúsági" bajnokságban, ahol negyedik és harmadik helyezést értek el. A gólkirályi címet Világi László szerezte meg.

Az 1988/89-es szezonban a célkitűzés már a dobogó volt, de sajnos csak a negyedik helyet sikerült megszerezni.

Az 1989-es év a magyar társadalomban gyökeres változást hozott. A rendszerváltás a Miskolci Kinizsi életét is döntően befolyásolta. A financiális problémákkal küszködő egyesület csapata az 1989/90-es szezont még tisztességesen végigjátszotta, de a vezetők már jelezték, hogy nincs pénz a további működtetésre. A Miskolci Kinizsi Sportegyesület nevében Varga Oszkár ügyvezető elnök bejelentette, hogy megszűnik a jégkorong szakosztály, mert az egyesület képtelen tovább fenntartani. Ekkor 1990. tavaszát írtuk.

Ez idő tájt az egyesület már rendkívül széles utánpótlásbázissal rendelkezett és a szülői munkaközösség tagjai úgy döntöttek, hogy új egyesületet hoznak létre. Céljuk az volt, hogy megmentsék a miskolci jégkorongot és biztosítsák gyerekeik sportolási lehetőségét.

1990. október 12-én megalakult a Miskolci Hoki Club, melyet a B.-A.-Z. megyei Bíróság, valamint a Jégkorongszövetség is nyilvántartásba vett. Az MHC vezetése olyan emberekből állt, akik az élet más területein elismerést és megbecsülést vívtak ki maguknak és gyermekeik kivétel nélkül jégkorongoztak. Ezek az emberek: dr. Polányi György, dr. Kormos Vilmos, Zsiga Gábor, Egri István, Jónás Lajos, dr. Rácz Pál, dr. Nagy István és dr. Mayer Péter.

1990. és 1994. között az MHC sikeresen működött. 1991. nyarán hét erdélyi játékos érkezett az egyesülethez, akik kivétel nélkül román ifjúsági válogatottak voltak. Láday András, Vad Lukács, Rokaly Lóránt, Nagy András, Szabó István, Egyed Máté és Csiki Csaba egy éven belül magyar állampolgársági esküt tettek, így megnyílt a lehetőség öt szlovák játékos leigazolására. Az 1992/93-as szezonra a hazaiakkal kiegészülve sikerült olyan együttest kialakítani, amely bármelyik ellenfelével szemben győzelmi eséllyel vehette fel a harcot.

A Magyar Jégkorong Szövetség döntése alapján a Magyar Kupa döntőjét 1993. január 30-án Miskolc rendezte. A résztvevők a Jászberényi Lehel HC és a Miskolci HC együttesei voltak. A zsúfolásig megtelt lelátón helyet foglaló szurkolók egy gólokban gazdag, szikrázóan kemény izgalmas mérkőzést láthattak, melyen a vendégcsapat 6-3 arányban győzedelmeskedett. A miskolci csapatnak szégyenkeznivalója nem volt, hiszen maga mögé utasította a kupa során az FTC-t, az Újpestet, a Dunaújvárost, a székesfehérvári Volánt is, hogy csak a nagyokat említsük.

Érdemes megemlíteni a csapat névsorát, hiszen már akkor, de azóta is különböző korosztályokban válogatottságig jutottak a következő játékosok:

 • Rácz, Mészáros, Világi, Verba, Egri, Puskás, Tóth, Hutter Sz., Láda B., Láda P. magyar ifjúsági és junior,
 • Szentkuti magyar ifjúsági és felnőtt,
 • Kubek, Jeszenszky, Kruspán csehszlovák junior,
 • Milan Stas pedig csehszlovák felnőtt és olimpiai,
 • Vad, Nagy, Rokaly, Egyed, Szabó, Antal román ifjúsági és junior,
 • Csiki és Láday román ifjúsági, junior és felnőtt válogatottak voltak.

A szezont követően az elnökség már az 1993/94-es bajnoki évet tervezte, játékosokkal tárgyalt, köztük azzal a Csíkszeredán játszó Borsos Attilával, aki a román jégkorong egyik legnagyobb tehetsége volt. Egyesületével megegyezés született, Borsos Miskolcra költözött. Ezt követően szinte egyik napról a másikra esett szét a felnőtt csapat. A hét erdélyi játékos közül Rokaly már korábban eltávozott és a szabadságot követően csak Vad és Nagy érkezett vissza Miskolcra. A Jászberény Csikit és Egyedet elcsábította és olyan anyagi juttatásokat helyezett kilátásba, amelyekkel nem tudtunk versenyezni. Ezt tudván Láday és Szabó Csíkszeredán maradt. A szlovákok szerződése lejárt és a felnőtt csapat körüli nehézségek erőteljes sajtóvisszhangja miatt a támogatók elbizonytalanodtak, illetve visszaléptek. Ilyen körülmények között Borsossal sem lehetett szerződést kötni, hiszen a szeptemberi nevezési határidőig a miskolci játékosokat kivéve elfogyott a csapat.

Nem volt csoda tehát, hogy a Jászberényi Lehel HC-vel csak hosszú hónapok múlva sikerült megállapodni, dr. Sárközy Tamásnak, a szövetség akkori elnökének közbenjárásával.

Az MHC elnöksége 1994. tavaszán az egyetlen lehetséges, de kényszerű döntését meghozva az egyesületet megszüntette. Ezzel lezárult a miskolci jégkorongsport történetének második szakasza. Az MHC idejében jött létre 1991-ben a Borsodi Sörgyár, mint alapító támogatásával a "Miskolciak a jégkorongért" alapítvány. Az alapítvány a mai napig működik, a céljának megfelelően hathatós támogatást nyújt mind az utánpótlásnak, mind a felnőtt csapatnak.

1994. tavaszán a kérdés ugyanaz volt, mint 1990-ben.
Lesz-e jégkorong Miskolcon, vagy végleg eltűnik a XXI. század sportja a városi palettáról?
Ha lesz, biztosítani kell a gyerekek sportolását. Ha nem, akkor kárba vész és értelmetlenné válik tizenhat év munkája és szétszóródnak a tehetséges gyerekek. Ilyen körülmények között sikerült megtalálni a biztos kiindulási pontot és feloldani a krízishelyzetet. A biztos kiindulási alap ismét a megbízható szülői háttér volt. Sikerült megtalálni a folytatáshoz szükséges vezetői gárdát, és azt az elnököt, akinek személye garancia volt a tervek megvalósításához. Így jött létre 1994. március 16-án kelt alapító okirattal és a B.-A.-Z. megyei Bíróság 1994. április 8-i jogerős végzésével a dr. Puskás Gábor elnök vezette Miskolci Jegesmedve Jégkorong Sportegyesület. Puskás dr.-nak és társainak szinte megoldhatatlan feladatot jelentett a versenyeztetés az új klub katasztrofális anyagi helyzete miatt. Támogatók nem lévén, önkormányzati szerepvállalás nélkül az első szezont komoly nehézségek árán sikerült befejezni. A gyerekekért dolgozók társadalmi munkában végezték feladataikat. Sem az elnök, sem az elnökség tagjai, de az edző és a technikai vezető sem kapott munkájukért anyagi ellenszolgáltatást.

Dr. Puskás és társai célul tűzték ki, hogy a tervszerű utánpótlás nevelés alapján 5-10 év távlatában ismét első osztályú felnőtt csapata legyen az egyesületnek és a városnak. 1996-ra került olyan helyzetbe az egyesület, hogy három év kihagyás után a magyar bajnokság második vonalában ( OB.II. ) a felnőtt csapat elindulhatott. Erre többek között azért volt szükség, hogy a tehetséges fiatalok a nagycsapatba beépülhessenek.

1996/97-ben az OB.II. harmadik helyét, 1997/98-ban az OB.I. harmadik helyét, az1998/99-es szezonban az OB.I. bronzérmét szerezte meg a csapat. Az 1999/2000-es bajnoki évadban szövetségi döntés alapján egységes első osztály került kialakításra úgy, hogy az Extraligában és az Interligában szereplő együttesek mellett a korábbi OB.I-es csapatok is indulnak. A rendkívül erős mezőnyben előrelépni nem sikerült, de a miskolci egyesület lehetőségei sem hasonlíthatók össze sem infrastrukturális, sem anyagi szempontból a nagycsapatokéval. Az utánpótlás nevelés terén elért eredményeinket az országban mindenütt elismerték. 1997/98-as szezonra eljutottunk oda, hogy minden korosztályban csapatot indíthattunk a magyar bajnokságban. Ez rajtunk kívül csak a Ferencvárosnak és az Alba Volánnak sikerült.

Ezek a korosztályok a következők:

 • Szuper mini 6 - 8 éves gyerekek
 • Mini 8 - 10 évesek
 • Előkészítő 10 - 12 évesek
 • Kölyök 12 - 14 évesek
 • Serdülő 14 - 16 évesek
 • Ifjúsági 16 - 19 évesek
 • Felnőtt 19 év fölöttiek

A Jégkorongszövetség és annak vezetősége példásnak ítélte a Miskolcon folyó munkát és ezért büszkén mondhattuk, hogy minden korosztályban a válogatott edzők figyelembe veszik játékosainkat.
Azok névsora, akik Világbajnokságon, Európa-bajnokságon, nemzetközi tornákon képviselték Magyarországot, a következők:
Rácz Balázs, Egri Gergely, Mayer Péter, Hutter Gergő, Lukács Zsolt, Poányi Péter, Puskás Gábor, Sike Zoltán, Tóth Gábor, Hutter Szabolcs, Bodnár Milán, Láda Balázs, Láda Péter, akik mindannyian a felnőtt csapat tagjai voltak.
A fiatalabb korosztály képviselőit is meg kell említeni: Ronyecz Gábor, Dányi Róbertt, Kis Attila, Csaba Márton, és a még fiatalabbak közül Marosi Zoltán, Urbán Péter, Czirba Sándor, Kovács Botond.

A korosztályos magyar bajnokságokban aranyérmen kívül minden helyezést elértünk már. A bajnoki címhez az 1997/98-as serdülőcsapatunk állt a legközelebb, amelyet a bajnoki döntőben csak egy hajszállal előzött meg a Dunaferr gárdája. Ebben az évben lett az év kapusa a serdülő korosztályban Tóth Gábor.

Célkitűzéseinket sikerült megvalósítani és megfelelő nevelőmunka folyt az egyesületben. Példa erre az 1999/2000-es felnőtt bajnoki év, melynek végén csapatunk elnyerte "A bajnokság legsportszerűbb csapata" kitüntető címet és a vele járó díszes serleget.

Az egyesületünkben a jó sportolók egyben jó tanulók is voltak. Érdemes őket név szerint is megemlíteni. A Miskolci Egyetemen korábban szociológiai diplomát szerzett Dr. Nyeste Gábor jogászhallgatóként 2000. júniusában államvizsgázott. Lukács Zsolt 2001-ben gépészmérnöki diplomát szerzett, míg Polány Péter harmadéves joghallgató az intézményben. Mayer Péter a Magyar Testnevelési Egyetem testnevelő tanári szakát 2001-ben kiváló eredménnyel végezte el, majd ugyanezen egyetem jégkorong szakedzői szakát is elvégezte. Antal Előd az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola hallgatója volt. Világi László a Külkereskedelmi Főiskolán végzi tanulmányait. Rajtuk kívül jégkorongedzői képzésben vett részt Nagy András és Hutter Gergő. 2000. szeptembertől a Magyar Testnevelési Egyetem hallgatójának vallhatta magát Rácz Balázs és Sike Zoltán is, valamint a 2001/2002-es tanévre Tóth Gábor is felvételt nyert az intézménybe. A csapat többi felnőtt korú tagja munkája mellett jégkorongozott, míg néhányan középiskolai tanulmányokat folytattak. Fentiek bizonyítják, hogy a tanulás a minőségi sporttal összeegyeztethető.

Az MJJSE sportdiplomáciai sikereket is magáénak mondhatott, hiszen a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségének Egri István, míg az MJSZ Fegyelmi Bizottságának dr. Mayer Péter volt a tagja.

Közismert tény, hogy a népkerti pálya újjáépítése megtörtént és a 2000-es év novemberében került átadásra. Miskolc megyei jogú Város vezetése és az egyesület elnöksége rangos Nemzetközi Tornát (Testvérvárosok Tornája) rendezett a felújított jégpálya megnyitása alkalmából. A hagyományteremtő rendezvény résztvevői a mieinken kívül Miskolc testvérvárosainak csapatai közül kerültek ki (Tampere, Katowice, Kassa ).

(Úgy tudjuk, ezt a cikket dr. Mayer Péter készítette annak idején.)