Üdvözlünk a Jegesmedve-szurkolók világában!

De miért?

Új Jegesmedve szurkolói honlap. De miért? – tenné fel a kérdést Ábel, az ország jelentős részét őrületbe kergető gyógyszerreklám főszereplő kisfiúja. És valószínűleg sokak fejében megfordul ugyanez, így mindenképpen magyarázattal tartozunk.

Idén szeptemberben törölték a korábbi hivatalos Jegesmedve honlapot és Facebook oldalt. Ezzel az egyik pillanatról a másikra tűnt el a világhálóról a miskolci jégkorong múltjának csaknem négy évtizedes története, annak minden írott, fotózott emléke.

És nem csak az. Elporladt így több száz hokis, és persze szüleik, családtagjaik hihetetlen áldozata, amit azért hoztak, hogy feljebb emeljék, vagy időnként csak életben tartsák a miskolci jégkorongot. Ezek a SPORTEMBEREK (igen így, csupa nagybetűvel!) a szó szoros értelmében vért, verítéket, könnyeket adtak álmaikért, néha a legmostohább körülmények között. És ugyanígy az enyészeté lettek a szurkolók emlékei, a miskolci drukkerek előtt hegedülő Kovalcsik kapus, vagy éppen a Magyar Kupa siker után a jégen vonatozó miskolci hokisok, de hosszan lehetne sorolni.

De eltűnhet-e mindez igazán? Az igazi Jegesmedve szurkolók erre csak egy választ adhatnak: nem. Az nem lehet, hogy mindez semmivé legyen, hiszen – ahogy azt sokan, sok helyen, sokféleképpen leírták már – aki nem ismeri a múltját, annak nincs jelene. Jelen nélkül pedig nincs jövő. Ez a blog-honlap éppen azt tűzte ki célul, hogy megőrizze a múltat és bemutassa a jelent. A jövő pedig reméljük jön magától, persze csak ha teszünk is érte.

A honlap tehát a múlt-jelen-jövő szentháromságra épül, az alábbiak szerint.

A múlt: sokan nem tudják, hogy ami egyszer felkerül az Internetre, az ott is marad, bármikor bármi visszakereshető, csak tudni kell, hogy miként. Az Internet Archive Wayback Machine segített nekünk is abban, hogy az egyébként halálra ítélt régi Jegesmedve honlapról megmentsük a legfontosabb történelmi információkat, így a miskolci jégkorong történetét 2000-ig, a korábbi játékosok névsorát, valamint az 1980 óta, a mindenkori miskolci jégkorongcsapat – akárhogyan hívták is – által lejátszott mérkőzések végeredményeit. Ebben sajnos vannak hiányzó információk – szerencsére csak kevés –, de ezeket idővel megpróbáljuk pótolni.

A jelen: a magunk szerény lehetőségeivel igyekszünk beszámolni a csapat körüli történésekről, a mérkőzések legfontosabb eseményeiről. Ám ami még fontosabb, megpróbáljuk összegyűjteni és közzétenni azokat az információkat, amelyekre a szurkolóknak szüksége lehet, az idegenbeli jegyinformációktól kezdve, a buszos utak szervezésén át, a közös programok összehozásáig. Bízunk abban, hogy így igazi közösség alakul ki a Jegesmedve szurkolók egyre növekvő tömegéből. Mindehhez szeretnénk kialakítani egy stábot, akik önként és örömmel írnak majd cikkeket, készítenek fotókat, videókat, grafikákat, vesznek részt a szervezésben. Amíg ez kialakul, addig a Jégkorongblog anyagait hívjuk segítségül. Az aktuális híreket lehet kommentelni, bízunk benne, hogy építő jellegű vitáknak ad majd otthont a honlapunk.

A jövő: a miskolci jégkorong jövőjét egyértelműen a fiatalok, az utánpótlás jelenti. Éppen ezért kiemelten figyelünk rájuk, és a Jövőbe néző rovatunkban a szezon MINDEN(!) utánpótlás mérkőzése szerepel az összes korosztályban, végeredménnyel, elérhető jegyzőkönyvekkel, tabellákkal, statisztikákkal! Szeretnénk beszámolni az utánpótlással kapcsolatos hírekről fotókkal, videókkal, hogy a fiatalok is érezzék a törődést.

Ezek tehát a válaszok a miértre. Senki ne várja, hogy tökéletes, Pulitzer-díjas cikkek szerepelnek majd itt, hiszen ezt az oldalt szurkolók csinálják szurkolóknak. Biztosan sokszor leszünk szubjektívek, de egy ilyen honlapnak pont ez a szépsége. A mi feladatunk ugyanis, hogy szurkoljunk, bíztassuk a Jegesmedvéket, hogy aki ellenünk jön, az tudja: A Medve Nem Játék!